Diabetes type 1, eten en hoe je naar jezelf en je lichaam kijkt (ook wel lichaamsbeeld genoemd) is soms een ingewikkelde combinatie. Moeilijkheden ervaren rond eten en lichaamsbeeld is iets wat veel jongvolwassenen wel herkennen. We leven in een tijd en maatschappij waar zo veel nadruk wordt gelegd op het perfecte (en vaak onrealistische) lichaam. Daarbij kennen we veel meer waarde toe aan het uiterlijk dan alleen schoonheid.
Deze verstrengeling van uiterlijk en eigenwaarde is gevaarlijk. Om het gevoel te krijgen dat ze ertoe doen, proberen veel jonge mensen te voldoen aan de huidige idealen. Het nastreven van deze slankheids-/schoonheidsidealen kan negatieve gevolgen hebben voor zowel je stemming als je lichaam. Op de lange termijn kan dit ook bijdragen aan het ontwikkelen van problematisch of verstoord eetgedrag, wat uiteindelijk kan leiden tot een eetstoornis.
Maar hoe is dit dan voor mensen met diabetes type 1?
Mensen met diabetes type 1 hebben te maken met verschillende uitdagingen op het gebied van lichaamsbeeld. Zo komt het vaak voor dat iemand met diabetes snel en veel afvalt voordat duidelijk is dat ze diabetes hebben. Nadat de diagnose is gesteld en de insulinebehandeling is gestart, zie je juist het tegenovergestelde: de insuline maakt dat het gewicht er snel weer bij komt en soms nog meer dan dat. Verder kunnen de constante focus op eten (wat en hoeveel), bloedsuikerschommelingen, littekens en spuitplekken en de zichtbaarheid van diabetes (door sensoren en insulinepompen) bijdragen aan zorgen over het lichaamsbeeld. Oftewel, veel uitdagingen om mee om te moeten gaan! We zien echter ook dat mensen met diabetes over unieke kwaliteiten beschikken die in dit proces helpen: ze tonen enorm veel veerkracht en aanpassingsvermogen.
In Nederland is er nog weinig aandacht voor de combinatie diabetes type 1 en lichaamsbeeld. Met het Diabetes Body Project onderzoek komt hier verandering in. Het Diabetes Body Project is een online groepsprogramma wat in eerste instantie is ontwikkeld voor jonge vrouwen met diabetes type 1 met als doel de kans op eetproblemen en eetstoornissen te voorkomen. In dit onderzoek willen we bekijken of het Diabetes Body Project ook een passend programma zou zijn voor jonge mannen met diabetes type 1 en waar we zo nodig aanpassingen moeten maken om het programma meer aan te laten sluiten.
Het Diabetes Body Project is afgeleid van het wereldwijde Body Project dat is ontwikkeld aan de Universiteit van Stanford en het Oregon Research Institute in Amerika, onder leiding van professor Eric Stice. Meer dan 6 miljoen jonge vrouwen in 140 verschillende landen hebben deelgenomen aan het Body Project. Eerder onderzoek laat zien dat het Body Project een effectieve bijdrage levert aan een positief lichaamsbeeld. Deelnemers vonden het boeiend, leuk en inzicht gevend om aan het onderzoek mee te doen.